Művészeti hatásvadászat

“Petya,hozzmégegyüvegkőbányait” barátunktól kaptuk az alábbi kis szösszenetet, amelyet az alkotók (Kacka-Szabó Peti-Székács Peti) saját bevallásuk szerint hirtelen felindulásból készítettek. Mi az Etyekfilm hatását is felfedezni véltük a felvétel mögött.

Gyűrűk Ura – Gellért-módra

Íme a motiváló képkockák, 1:11-től

Művészeti hatásvadászat” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. szapi Válasz a bejegyzésre

  “Határozottan etyekfilmes…” avagy az Etyekfilm állandó operatőrének véleménye:

  Hitchcock után; “a film az első filmkockájától számít, igen, a felirat is.” Vagy valahogy ekképp mondta a mester, ha nem is pontosan ő, és nem is pontosan így. Minden esetre a fenti rövidfilmet is így kell nézni, az első filmkockájától mondanivalóval bír.

  A műfajválasztás merészségét csak dicsérni lehet. A készítők etyekfilmes háttere itt is egyértelműen látszik, hiszen az Etyekfilm sajátossága, hogy fölrúgja a megszokott műfaji határokat, és saját műfajt teremt. Ilyen volt a máig behatárolhatatlan Cigányok hallgatnak, talán nevezzük misztikus-horror-krimi-vígjáték-paródiának, de ez még nem fedi le teljesen a mű összetettségét. Így a fenti film műfaját sem próbálnám meg kitalálni, ez egyértelműen a készítők előjoga (latinul a “privilegium paratum” kifejezést használja erre a filmes mainstream), hiszen nem mindennapi stílusteremtő művel van dolgunk.

  A karakterek az etyekfilmhez hasonlóan a hétköznapokból vett, egyszerű embereket mintázzák, akik azonban hősi tettekre hivatottak. Ez a későbbi cselekményben körvonalazódik, de már az első képkockák (a felirat után) is ígéretesek ilyen szempontból.

  A készítőkre egy rosszindulatú kritikus a 300 című filmből idézné a mesélő szavait: “Lelkes amatőrök”. Ám aki ilyen hamar ítél meg valamit, az azt hiszem nem fordít elég figyelmet arra a mérhetetlen munkára, ami egy ilyen film mögött ott van. Több éves tervezés, naponta ötletelés, kínos csendek, ötletviharok, a jelenetek cizellálása a végsőkig. Utána a helyszín alapos felkutatása, kiismerése, és megfigyelése (pl. fotók minden héten, hogy hónapról hónapra, évszakról évszakra miként változik az ökoszisztéma, és végül értékelni a szakemberek bevonásával, hogy mikor is lenne legideálisabb forgatni).

  A szereplőkön látszik, hogy alapos műgonddal tervezték meg minden gesztusukat, külön figyelmet fordítottak a szövegre, valamint teljesen beleélték magukat az eljátszott személyek helyzetébe. A hiteles alakítást segítik a korhű jelmezek is.

  Összességében elmondhatjuk, hogy remekművel van dolgunk, és örömmel látjuk, hogy az Etyekfilm eddigi működése nem volt hiábavaló, sok erővel tölt el ez bennünket a jövőre nézve.

  Ui.: apropó jövő – hamarosan jön a legújabb Etyekfilm produkció, mindenki várja csodálattal vegyes izgalommal!

 2. "Petya,hozzmégegyüvegkőbányait" Válasz a bejegyzésre

  Összeségében elmondható h a film kezdeti stádiumban van,de feltett szándékunk megfilmesíteni az összes fontosabb jelenetet csatát,konflikutst,bonyodalmat,érzelmi szálat.Eddig rendelkezünk kiváló minőségü gollam jelenetekkel,gandalf mélybe hullásáról nem is beszélve,hab a tortán az uruk-hai orkok menetelése és boromir heroikus agonizálása.
  Lelkes statisztákat várunk bizonyos nagyobb csatajelnetekre,mert szükségünk lenne rá.
  hárman még szerintem nem vagyunk elegek a feladatra.
  az eddig elkészült részek…még egyenlőre igencsak keveset tudnak nyújtani….
  szal,várunk lelkes jelentkezőket.

 3. Dia Válasz a bejegyzésre

  Az eredeti valamiért jobban tetszik, nem is tudom. De részben együttérzek veletek fiúk és a feladat nehézségeivel és hátulütőivel, valóban egy elég összetett kisfilm, ha minden részletre odafigyel az ember. Ja, és statiszták kellenek? Javaslom, hogy vessetek egy pillantást a nyertes Szt.Gellért-fotóra…(bár asszem égettük mi már eleget magunkat =S)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük