Minden, amit a tisztújító közgyűlésről tudni kell

Kérdés-válasz formában összeszedtük a legfontosabb (jogi) tudnivalókat az április 22-i tisztújító közgyűlésről, hogy azok otthonosan érezzék magukat, akiknek nem a jog a hobbijuk, illetve szokták olvasgatni a Szövi Alapszabályát, de nem rendszeresen.


Hogy néz ki a Szövi elnöksége?

Az elnökség 7 főből áll, tagjai a közgyűlés által választott elnök, alelnök és 5 elnökségi tag. (Alapszabály, 9.4. pont)

Ki lehet tagja az elnökségnek?

Az elnökség tagja lehet bárki, aki tagja az egyesületnek (Alapszabály, 4.1.3. pont), a tisztújító közgyűlésen jelölteti magát, és a közgyűlés megválasztja, és nem esik törvényi kizáró ok alá (pl. közügyektől eltiltás; gyűjtőknek: Ptk. 62.§).

Milyen hosszú időre választjuk az elnökséget?

4 évre. (Alapszabály, 9.2. pont)

Hogyan zajlik a szavazás?

A közgyűlés a döntéseit általában a jelenlévő tagok szótöbbségével, nyílt szavazással hozza. Ez alól kivételt képez az elnökség tagjainak megválasztása. Ebben az esetben a közgyűlés titkosan, írásbeli szavazással dönt. (Alapszabály, 7. pont)

Szavazhatok, ha nem tudok eljönni?

Amennyiben egy tag nem tud részt venni a közgyűlésen, de érdekeit szeretné képviseltetni, meghatalmazást adhat egy másik tagnak, hogy tagsági jogait gyakorolja. A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a meghatalmazó és a meghatalmazott nevét, születés helyét és időpontját, valamint a pontos lakcímét. Ahhoz, hogy a dokumentum érvényes legyen, a meghatalmazón kívül két tanúnak (név+lakcím) is alá kell írnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük