Érettségi: eljutott hozzánk pár töri tétel…

Érdemes a blogot látogatni még ilyen kései órán is, hiszen ki tudja, mikor esik le egy-egy kiszivárgó tétel az utánfutóról, ami jól jöhet a másnapi érettségin?! Sajnos történelemből csak két tételt sikerült megszereznünk, de ezek annál fontosabbak, mondani sem kell, hogy ezek érik a legtöbb pontot. Tehát a forrás- és a képelemzés a 2008-as történelem érettségiből:

1) Elemezze Szent Gellért püspök nagy legendájának alábbi részletét, a korszellemre és a spirituális körülményekre való tekintettel.

“Történt pedig, hogy mikor Gellért látta: Szent Imre gyarapszik az erényben, és Krisztus segítségével az emberi nem ellenségét férfi módra legyűri, a nép zaja elől menekülve egy magányos helyre vonult vissza, melyet a nép nevén Bélnek hívnak. Itt hét álló esztendeig böjtnek, imádságnak, virrasztásnak szentelte magát, ki nem mozdult innen; egy kunyhót épített magának, ebben fogalmazta műveit, amelyeket saját kezűleg le is írt. Egy napon azután, míg írogatott, és a túlságos elmélkedésről éppen szunyókálni kezdett, egy szarvastehén jött oda borjával, és mind a kettő melléje telepedett a földre. Egyszer csak a szarvasbika egy farkas elől menekülve nagy robajjal rájuk rontott, mire a szarvastehén megfutamodva borját ott hagyta a  Kiválasztott mellett; ez el akarván bújni, a tintát, mellyel írt, a földre döntötte. A szarvasborjú azután követte őt hazatértében, s a püspök kenyerén élve, többé nem is tágított mellőle.”

2) Mutasa be, mi történik a képen; kik hallgatják Gellért püspököt, hol prédikál, mikor és miről. Mit akart kifejezni a kép alkotója a színekkel?

Érettségi: eljutott hozzánk pár töri tétel…” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Dóri Válasz a bejegyzésre

    A holnapi angol feladatsort szeretném!!!És szerintem nem én vagyok az egyedüli úgyhogy Szövisek:szedjétek össze magatokat!(előre is köszi;))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük