Az általános iskola új épületében nézett körbe a Szövi Klub!

Minden idők legnépesebb Szövi Klub alkalmára került sor június 8-án, csütörtökön, amikor bejártuk a Szent Gellért Általános Iskola Kosciuszkó Tádé utcai új épületét.

A Zsiga bácsi által vezetett túra este 6-kor vette kezdetét. Ekkorra több mint tucatnyi öregdiák gyűlt össze a Kosciuszkó Tádé utca és a Mészáros utca sarkánál, hogy megtekintsék azt az épületet, melyben a Szent Gellért Általános Iskola 2018 szeptemberétől, némi felújítás és átépítés után folytatja a működését. Maga az épület teljesen üres a bent lévő ingóságokat leszámítva, melyek az épületben jelenleg forgatott két film díszletei. Ezek közül az egyiket egyébként visszatérő vendégként az Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf forgatja.

Az új épület a Kosciuszkó Tádé utca 1. szám alatt áll, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tőszomszédságában, így a gimnáziumhoz is sokkal közelebb van a régi, Gellérthegy utcai épületnél. Az 1893-ban épült két emeletes neogót stílusú ház régóta oktatási funkciót tölt be, a Szent Gellért Általános Iskola előtt több alapítványi iskola és felsőoktatási szakiskola használatában volt.  A gimnázium épületétől két telekre fekszik, második emeletéről dél-keleti irányba nézve elsőrangú panoráma nyílik a Budai Várra.

A túra az udvaron kezdődött, majd továbbmentünk az épület alagsorába, ahol Zsiga bácsi állítása szerint a felújítás során kínzókamrák kerülnek kialakításra. Ezután meglátogattuk a tornatermet (ami le lesz rombolva és újra lesz építve plusz két szinttel, a többi épületszárnnyal egymagasságúra), ahonnan a hátsó udvarra kilépve, egy gyönyörű salakos futballpályán találtuk magunkat.  Ezután felkapaszkodtunk a felső emeletekre egészen a porszagú és meleg padlásig. Útközben beléphettünk a második emeleti igazgatói irodának kápolnának kijelölt helyiségbe, ahonnan pazar kilátás nyílik a vár dél-nyugati oldalára. Menet közben hallhattunk Zsiga bácsitól egy csomó, az épülettel kapcsolatos érdekességet csodálatosan megnövekedő lakásokról , mozgalmi zászlókról és más egyebekről. Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Gellért nagyon jó üzletet kötött az épületcserével, 2018-tól a gellértes áltisok tágasabb, szebb, világosabb épületben készülhetnek fel a gellértes gimnazistalétre, vagyis a gellértes öregdiáklétre is.

Az eseményen készült többi fotót megnézheted itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük