– bemutatkozik a tábori szervezőcsapat: Bori
Táborunk konyhafőnöke, úgyhogy ha valakivel, vele nagyon-nagyon kedvesnek kell lennetek, különben éhezni fogtok! A korábbi években is konyhatöündérkedett már, de elsőszámú séfként idén száll először ringbe.
Érdekesség: folyékonyan beszél finnül. Tud néptáncolni. A telkibányai táborba elsőként s egyedül érkezett: mindenki legnagyobb meglepetésére, hisz nem szólt előtte erről senkinek.
Előnye: Jauhelihakastike
Hátránya: Poronkäristys
Első!:)DE ezt az elsőséget felajánlom Borinak egy szelet pizzáért a táborban!
Jauhelihakastike
4 annosta
i_jauhelihkastike_ph.jpg
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkospulinkynttä
2 rkl vehjäjauhoja
400 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
rouhittua mustapippuria
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paahda jauheliha pannulla lastalla käännellen. Lisää hienonnetut sipulit sekä jauhot. Sekoita, kunnes jauhot ovat sekoittuneet lihan joukkoon. Lisää tomaattimurska ja -sose, vesi sekä mausteet.
Nosta kastike kattilaan ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoile spagetin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Poronkäristys pedig vörösborral biztos finomabb!
Ahogy fantasztikus nyelvtehetségemet kamatoztattam a finn receptben rájöttem, hogy itt csakis valami spagettiről lehet szó 4 személyre.Az rkl-t és a tl-t nem sikerült megfejtenem de azok valami mértékegységek tehát matek úgyhogy annyira nem szégyellem magam ha nem tudom…de az biztos,hogy darált hús kell bele,olaj,hagyma,fokhagyma meg paradicsomszósz meg gondolom a másik “tomaatti” az meg rendes paradicsom aztán kell bele só,bazsalikom és oregánó…az elkészítés meg evidens úgyhogy azt már le se írom…
köszi Dóri 😀 így már mindjárt más 🙂