Érettségi: szivárognak a matek-feladatok is

Kicsit későn ugyan, de sikerült megszerezni a matematika tételsor legfontosabb kérdéseit is. Ezek köztudottan a szöveges példák, mivel a jelen kormány nagy hangsúlyt fektet a szövegértéses feladatokra. Tessék, aki ilyenkor is a blogot bújja, mert nem bír már aludni, egy kis segítség!

1) Ha Szent Gellért Imre herceghez Bakonybélből egy egy-lovas kocsival 4 nap alatt ér föl Budára, akkor Imre herceg milyen gyorsan ér le Bakonybélbe (ha gyónnia kell),  egy 4 lovas hintón?

2) Szent István 10 év alatt 11 egyházmegyét alapított. Ugyanennyi idő alatt Vata hány pogány lázadást szított, ha 3 évvel volt fiatalabb, mint István?
Ha Szent István első vármegyéjét a1-nek nevezzük, a 11-ediket pedig a11-nek egy számtani sorozatban, akkor mennyi a “d” értéke, ha 10 év alatt alapította ezeket?

3) Számold ki, mennyi a valószínűsége, hogy Gellért Magyarországra érkezik, és az ország püspöke lesz, ha nem szenved hajótörést San Giorgorol Jeruzsálem felé menet!

4) Az ábrán egy f:[-5; 5] -> R függvény grafikonja látható.

Az ábra amúgy Gellért életútját tükrözi. Amikor f(x)=-5, Gellért Velencében jár, amikor pedig f(x)=5, Gellért vértanúságot szenved.

Hány olyan x van f értelmezési tartományban, amelyre igaz, hogy f(x)=2?

(Egyszerűbben fogalmazva a kérdést: hányszor járt Gellért élete során Székesfehérváron?)

Számológépet, papírt, ceruzát, puskát elő, és essetek neki: fogytán az időtök.

Érettségi: szivárognak a matek-feladatok is” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. betty Válasz a bejegyzésre

    valakiii segítsen:(msn címem megadom ha vki tudna segíteni holnapig akkor felvehetsz és elöreis köcce!!majoros.bettina@windowslive.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük