2008 – ahogy Don Gerardino látta

– ÉVÉRTÉKELŐ

Lassan (január 3-án) egy éves születésnapját ünnepli blogunk; ám előbb ér véget naptári évünk. Mielőtt ez bekövetkezne, tekintsünk végig a mögöttünk hagyott esztendő legfényesebb csúcsain. A 13+1 magaslat, Don Gerardino szája íze szerint.

1. Az év meglepetése: Zsigabá’ fenn van iwiwen

“A sátán nem a pokolban sütögeti a lelkeket, hanem ott ül a Metróújság szerkesztőségében” – fejtette ki Zsigabá’ általános véleményét a médiáról, még valamikor az ezredforduló környékén, egy magyarórán. A fenti gondolaton eszmélődve nem hittük volna, hogy valaha az iwiw-en látjuk. (Persze a Hoax-koncertért mindent!)

2. Az év slágere: Felmutat égbe…

Legyen szó táborhely keresésről, vaporettózásról, gólyatáborról, vagy tábori zászlófelvonásról, egyértelmű, mi fog felcsendülni először a gellértes ajkakon. Hogy mi a dal sikerének titka? A fülbemászó, slágergyanús dallam? A megmondós, őszinte szövegvilág? Talán.

3. Az év botránya: Béékaaa?

Még az év elején kavarodott kisebb botrány túl rövid pólók és lesipuskás fotósok miatt, ennek azonban élét vette nyári táborunk női pólómodellje, így az ügy elég hamar kikerült a botrány kategória esélyesei közül. A másik két versenyző azonban eléggé megosztott minket: végül azért szorult második helyen Szurkolói Tagozatunk “balhéja”, mivel a “lelátói rendbontás” eredményeként vállalható vers; a Gellért hasnonmás-verseny békáját kifogásoló kritika válaszépéseként pedig vállalhatlan képregény született, mely túllép a szalonképesség határain. Egy igazi botrány pedig köztudottan roskadozik a szalonképtelenség sötétbarna karácsonyfadíszeitől.

4. Az év könnyűzenei klippje: Don Gerardino: Cu-cu

Pedig a Szövi Band is próbálkozott… De fa bene a te e ai tuoi, e poi agli altri se tu puoi.

5. Az év sportsikere: a kosárcsapat KISD-aranya

Kosárcsapatunk KIDS-győztes, Bíró Szabi öttusa csapat-világbajnok, Cucu pedig NB 1-es játékvezető lett: bőven gyarapodott idén dicsőségtáblánk. Bár tudjuk, hogy az almát nem hasonlítgatjuk a körtével, listánk jellege miatt mégis kénytelenek voltunk egyfajta “prima primissima” kategóriát létrehozni. Nálunk azért a kosárcsapat az első, mert egyrészt csapat, másrészt Gellértes mezben diadalmaskodtak, harmadrészt pedig innen feljebb nem nagyon lehet hova lépni. Cucu még lehet FIFA-kerettag, vezethet VB-döntőt is; Szabi simán lehet egyéni világbajnok, akár majd a felnőttek között is… Aki KIDS-győztes, az elmondhatja magáról, hogy megnyerte a KIDS-et.

6. Az év könyve: A Gellért évkönyve!

Az iskolánk tizenöt éves fennállásának apropóján kiadott könyv több mint évkönyv: kellemes olvasmány; könnyfacsaró líra és száraz próza egyszerre: megismételhetetlen élmény. Ha neked még nincs, szaladj, és vegyél egyet, ha van, olvasd el mégegyszer!

7. Az év tudományos sikere: Nagy Jani bejutott a Phoenix Contact robotikai verseny döntőjébe

Jánosunk rendszere egy helyváltoztatásra képes mobil egységből, egy dokkolóállomásból, és egy dokkolást segítő képfelismerő rendszerből áll. A mobil robot be tudja járni a kezelő által előre leprogramozott útvonalat, pozícióját pedig a kerekek elfordulásának figyelésével számítja ki. Bár a siker nagyságát – szakmai hozzá nem értésünk miatt – nem igazán tudjuk felbecsülni, a tudományos kategória első helyet rögtön Janinak adtuk.

8. Az év médiahekkje: Alelnökünk szereti a tisztaságot

Amikor blogunk index-címlapra került A cigányok hallgatnakról szóló bejegyzéssel, azt hittük, nem lesz kérdéses, ki kapja a médiahekk kategória első díját. Azóta – akárcsak a derék kaposvári polgárok – megtudtuk: alelnökünk szereti a tisztaságot.

9. Az év átverése: Ki van (nincs) a képen?

A Velencébe induló Szövi-különítmény a Gellért előtt véletlenül belebotlott a gimiben pakolászó Zsigabácsiba. Közös fotót készítettünk vele, majd kivágtuk a feladványról. Miután mindenki fölismerte, a fotosop klónbélyegzőjével visszarajzoltuk helyére az autót, mondván nincs is senki a képen. Mikor az eredeti képet közöltük, azt állítottuk, akár Erdő Pétert is rávagdoshatnánk a képre; tehát nem is biztos, hogy a zsigabácsis kép igazi. Aki eddig még nem veszítette el a fonalat, már biztos rájött, hogy a történetnek nincs csattanója.

10. Az év művészképe: Gellért vs. Vata

Gellért-hasonmásversenyünkre érkezett az a fotó, amely idei évünk leggnagyobb művészeti katarzisát okozta: középkori klasszikus, modern köntösben, korlátlan művészi szabadsággal átitatva. Czikebácsi 2004-es pályaműve ehhez képest semmi, pedig amúgy nem az.

11. Az év partifotója: Czöndi a Regnum szigeten

Szép számban képviselte magát a Szövi a Regnuim Szigeten, ahol rengeteg fotó készült; mégis, vélhetően kevesebb megindító kép született annál, mint amikor az elnökség felkarolja Czöndit, aki csak úgy világít piros táborpólójában a diszkófényes éjszakában.
12. Az év riportfilmje: Don Gerardino a Bakonyban

Tábormegbeszélésről jelentkeztünk, sajtótájékoztatót tartottunk, a Bükkben készült videót pedig sokkal többször néztétek meg, nálunk mégis ez az első.

13. Az év közösségi csúcspontja: Bál a tornateremért

Valójában persze a Szövitábor volt a csúcs; nem is indítottuk a kategóriában, nehogy túl könnyen nyerjen. A tábori képnézegetés is eséllyel pályázhatott volna a címre, de úgy éreztük, hogy ez se lenne fair. Így biztos befutóként nyert a Gellért-bál, ami azért is jó, mert mégiscsak egy össz-gellértes összefogás egy nemes célért. Ráadásul még azt is megtudhattuk, kinek mit jelent a Gellért új tornaterme. (In vino veritas, ugye.)

+1. Az év megválaszolatlan kérdése: Hová tűnt Morandini Miki?

Továbbra sem tudjuk.

2008 – ahogy Don Gerardino látta” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. F.dia Válasz a bejegyzésre

    istenem, szörnyű hogy nem lehetek “Dia” mert az már elvileg vhol van..
    na jó negyedik és vicces lesz ez a 2009. egyébként mikor is lesz a blog szülinapja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük