Öregdiákok meséltek saját pályaválasztásukról – Ilyen volt az V. PON

November 24-én pénteken ötödik alkalommal rendeztük meg a Pályaorientációs Napot (PON).

Diákszövetségünk minden év novemberében egy tanítási nap erejéig pályaorientációs napot szervez, hogy személyes példákon keresztül segítse a pályaválasztás előtt álló gimnazistákat. Idén új tematikával, összesen 18 öregdiák bevonásával gondolkodtunk együtt a 11. évfolyam jövőjét érintő kérdésekről.

Az első tanórában a szervezők – Katica, Panni, Bence és Szapi – fogadták a résztvevőket, akik játékos formában megalakított kiscsoportokban beszélgettek és hangolódtak a napra. Ezt követően a 2. 3. 4. és 5. órában a csoportok egy-egy öregdiák vezetésével négy témakörben, összesen 13 személyes történetet hallgathattak meg.

“Az én hivatásom” címet viselő blokkban Dóri, Janka, Orsi és Gáspár várták a gimnazistákat. Gáspár az egyetemválasztásról, a kollégiumi élet pozitívumairól és az egyetemi kapcsolatok fontosságáról beszélt. Ezután Dóri mesélte el, hogyan lett babamasszőr majd később védőnő, valamint, hogy mit jelent számára a hivatásának megtalálása és mindennapi megélése. Orsi a felsőfokú tanulmányok, a magánélet és a szabadidő egyensúlyának megtartására hívta fel a figyelmet. A blokk zárásaként Janka mesélte el személyes döntését a művészettörténet mellett, és bátorította a résztvevőket, hogy tartsanak ki elképzeléseik, álmaik mellett.

A program következő eleme a szakmák témakörében adott újabb szempontokat a pályaorientációhoz. “Az én szakmám” c. blokkban Cucu, Dodó és Gergő mutatkozott be. Cucu a labdarúgó játékvezetői pályafutásáról tartott fényképekkel színesített előadást, Dodó a hangmesterség rejtelmeiről, többek között a filmhang készítéséről és tanulmányairól számolt be. Gergő jelenleg hegedűkészítőként dolgozik Németországban, így előadásában nem csak egy félig kész hangszert tekinthettünk meg, hanem a külföldi tapasztalatszerzés fontosságát is megismerhettük személyes példáján keresztül.

Az “Újratervezés” címet viselő szakaszban azon volt a hangsúly, hogy a pályaválasztás nem magától értetődő dolog, és van, amikor szükséges, hogy felülbíráljuk egy-egy korábbi döntésünket ahhoz, hogy megtaláljuk azt az utat, ami számunkra a legjobb. Ezeket a gondolatokat Marci, Réka, Lucus és Vince személyes történetei támasztották alá. Marci kutató biológus pályáról váltott hárfakészítőnek, azonban igazi szakmáját grafikusként találta meg. Réka két mérnöki diploma megszerzése után tette le a voksát az orvosi hivatás mellett. Lucus az irodalom és a zene szeretete útján találta meg pedagógus pályáját. Vince több diploma és számos külföldön eltöltött év után egy hazai vállalat vezetőjeként dolgozik.

A negyedik blokk “Az én ötletem” címet kapta. Ebben a 45 percben két saját vállalkozást alapító öregdiák, Anna és Laci tartottak előadást a diákoknak. Anna, a Szelence Café tulajdonosa vállalkozói életéhez vezető utat mesélte el, valamint kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint milyen személyiségjegyek szükségesek a vállalkozói munka során. Laci, az Igen Média Kft. ügyvezetője előadásában azt emelte ki, hogy tekintsünk  lehetséges életútként a saját cég alapítására is. Hangsúlyozta, hogy egy ötlet, önmagában csak egy ötlet, annak sikeres megvalósításához kitartás és sok szorgalom kell. Az előadói gondolatok után a diákokra került a sor: 3-4 fős kiscsoportokban egy-egy saját vállalkozás indításának tervét kellett kitalálniuk egy általuk választott témakörben, majd ötletüket be is mutathatták a többieknek.

Végezetül a már reggel megalakult kiscsoportokban lehetőség nyílt a nap tanulságainak összegzésére. Ezúttal az előadó öregdiákok is csatlakoztak a beszélgetéshez. A nap zárásaként egy-egy diák, csapatát képviselve összegezte a nap során kapott legfontosabb gondolatokat.

Köszönjük az előadóknak, hogy személyes történetükkel, előadásukkal segítették a 11. évfolyam pályorientációját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük